23 mai

Hva er viktig ved valg av hund?

Tenk deg godt om før du kjøper hund, uansett hvilken hund du ønsker deg. Husk at hunden lever lenge. Du kan ikke overlate den til seg selv, den blir som et lite barn som trenger å mates, luftes og underholdes hele livet. Tenk gjennom alle ulemper før du bestemmer deg for å kjøpe hund. Ja, det er mange fordeler også, men det er ulempene du bør tenke mest på slik at du ikke ender opp med større ansvar enn du hadde forventet.

Velg den rette hunden for deg

Det er mange ting du må tenke på ved valg av hund. Hunden skal passe til deg og din hverdag. Noen hunder krever veldig mye mosjon og aktivitet, mens andre krever noe mindre. Dette er kanskje det viktigste du må tenke på ved valg av hund, for en hund som ikke får nok mosjon og aktivitet kan bli urolig, gneldrete og urolig. Enkelte hunder egner seg heller ikke til å være hjemme alene når du er på jobb.

Hundens størrelse

Hundens størrelse er også viktig når du skal velge hund. Hvis du gjerne vil ha en stor hund, trenger du god plass. Har du bare en liten leilighet, er det kanskje bedre å velge en liten hund.

Utfordringer med en stor hund

  • En stor hund spiser mer enn en liten, og dermed koster det mer å kjøpe mat til den.
  • En stor hund er verre å kontrollere når den går i bånd. Her kreves god trening, ettersom en utrent, stor hund er umulig å holde igjen når den begynner å løpe ukontrollert.
  • Det kan være vanskeligere å leie hus eller leilighet hvis du har stor hund, fordi mange kan være skeptiske til å leie ut bolig til deg i frykt for at hunden skal gjøre mye galt.
  • Det er vanskeligere å ha med en stor hund i bil, på reise og på ulike steder.
  • En stor hund kan virke mer skremmende for folk som er redd for hunder. Mange liker kanskje ikke at du har med en stor hund på besøk.
  • En stor hund med lang pels vil røyte mye, og du får mye arbeid med å stelle pelsen på den.
  • Hvis hunden får uvaner er det vanskeligere å ha en stor hund, rett og slett fordi den er vanskeligere å kontrollere. Selv som valp kan hunden være sterk, og den kan hoppe på folk.
  • En stor hund kan koste mer dersom den blir syk, rett og slett fordi den trenger mer medisin jo mer den veier.

Du har alltid et stort ansvar når du kjøper hund, men ansvaret er kanskje enda større når du kjøper en stor hund ettersom det er viktig at du alltid har kontroll over den, uansett hvilken størrelse. Fordelen med store hunder er at de er sterke, robuste og kan hjelpe til med ting, for eksempel å bære kløv.