28 mar

Terriere

Terrier er en hunderase som har mange undergrupper. Disse hundene finnes i mange størrelser, fra store til mellomstore og små. Det finnes både lodne og glatthårede terriere, i ulike farger og fasonger. Hundene har likevel mange fellestrekk.

Terriere ble avlet fram som jakthunder, men er også fine familiehunder. Noen blir brukt som gårdshunder, og terriere har til og med blitt brukt som kamphunder. Alle terriere er energiske og livlige hunder, og nesten alle stammer fra Storbritannia. Navnet stammer derimot fra det latinske ordet terra, som betyr jord. Dette navnet kommer av at hundene ofte jaktet på bytte i jordganger.

Hundenes historie

Det er usikkert når terriere oppsto, men de ble nevnt første gang i en bok fra 1486. Den gang ble hundene kalt terroures, som var en fellesbetegnelse på en gruppe jakthunder. Hundene ble ofte kategorisert etter hvilket dyr de ble avlet for å jakte på. Terriere ble antakelig avlet fram i middelalderen, og de eldste typene er ofte småvokste. De minste hundene ble avlet fram for å fange byttedyr i hi og under jorden. Da trengte man modige og raske hunder. Terriere ble brukt mot skadedyr som rotter, grevling, oter og rev. Dette gjenspeiles blant annet i navnene foxterrier, cairn terrier (steinrøysterrier) og border terrier. Andre undervarianter har fått navn etter stedet der rasen oppsto.

Kjennetegn og bruksområder

Mange terriere er ruhåret, har tydelige øyenbryn, barter og mye pels på beina. Disse egenskapene ble avlet fram fordi hundene ble brukt som rottedrepere, og pelsen skulle bestykke mot rottebitt. Andre terriere ble brukt til revejakt sammen med revehunder. Terriere ble også brukt som rottedrepere på båter.

På 1800-tallet begynte man med hundekamper som underholdning. Da avlet man fram blant annet bull terrier og pitbull terrier.