13 jul

Ting du må tenke gjennom før du kjøper hund

Tenk deg om både to og tre ganger før du kjøper hund. Det er jo ikke meningen at du skal angre på kjøpet. Derfor er det viktig at du tenker gjennom alle problemer som kan oppstå, slik at du er forberedt.

  • Hunder kan røyte ganske mye. Dette avhenger selvsagt mye etter rase og pelslengde, men selv korthårede hunder kan røyte. Den løse pelsen vil være overalt i røytetiden, både i sofaen, på gulvmatter, på klærne dine, i bilen og så videre.
  • Hunder kan ødelegge gulv og møbler når de klorer, og noen hunder kan være både stressede og urolige, spesielt dersom de ikke får nok mosjon.
  • Du har ansvar for å samle opp hundens avføring når du går tur med den, og det er ikke alltid like gøy.
  • Du må lufte hunden tre ganger daglig, uansett vær og dagsform. Kan du ikke lufte hunden selv, må du sørge for at noen andre gjør det.
  • Hunden kan trenge veterinærbehandling, og dette kan være veldig kostbart. Til og med ting som vaksiner, kastrering og id-merking koster noen tusenlapper.
  • Det er mange utgifter med en hund, som mat, halsbånd, bånd, forsikring, dyrelege, pelsstell og klostell. Uforutsette utgifter kan også dukke opp.
  • Hunder, spesielt valper, kan bite og ødelegge mye. De kan også velte og knuse ting. De er rett og slett som små barn.
  • Det kan hende du må utsette eller avlyse ferier dersom du ikke finner noen som kan ta seg av hunden.
  • Å sette hunden i kennel eller i et hundehotell koster penger. Billige kenneler er ikke alltid lurt, for der har hunden det kanskje ikke spesielt bra.
  • Husk at hunden kommer til å dø en dag. Det kan hende du må ta den tunge avgjørelsen om å avlive den. Du skal selvsagt ikke gå og tenke på dette hver dag, men du må være forberedt på at den dagen kommer en gang i framtiden.

Et par andre ting du må tenke gjennom er hvor hunden skal være når du er på jobb, og hvordan hunden blir mottatt i nabolaget ditt. Noen hunder kan være hjemme alene når du er på jobb, men dette passer best for rolige hunderaser. Andre hunder krever mer aktivitet, og bør ikke være alene hjemme hele dagen. Du må aldri la hunden være ute alene mens du er på jobb, for de færreste hunder tåler å være ute hele dagen om vinteren. Hvis hunden er ute når du ikke er hjemme, må den være i en hundegård med tilgang til oppvarmet rom.

Snakk gjerne med naboene før du kjøper hund. Hunder kan føre til nabokonflikter, og det lønner seg å ha naboene med på laget. Dersom naboene er redd hunder eller misliker hunder, må du være forberedt på negative reaksjoner.

Det kan være slitsomt med hund, men du får også mange gleder tilbake. Men å kjøpe hund er ikke noe du skal gjøre på impuls. Du skal heller ikke gi bort en hund i gave, av samme årsak.